Osnovani smo na Skupštini kluba 27. Juna 1971. godine a registrovani u SUP Novi Sad 5. Avgusta 1971. godine kao ORK “Metalac” Futog.

Prvu zvaničnu utakmicu smo odigrali 12. Septembra 1971. Godine protiv ekipe “Železničar”-a iz Novog Sada.

Za ovih 42 godina RK se takmičio sa tri muške ekipe ( seniori , juniori , kadeti ) i sa ženskom ekipom koja se na našu žalost ugasila 1973. godine.

Nastupili smo u svim rangovima takmičenja sve do Super lige što nam je životni san.

Za ovo vreme postojanja prošli smo šest rangova takmičenja : Međuopštinsku ligu , Vojvođansku ligu “Južna Bačka” , Vojvođansku ligu “Srem-Bačka” , “Kvalitetnu Vojvođansku Ligu” , Drugu saveznu ligu , Prvu saveznu ligu “Plavu” i “Belu”.

Za ovo vreme odigrali smo preko 1200 utakmica i za ovaj rukometni klub nastupalo je ,  po našoj dokumentaciji , registrovanih 230 igrača.

U ovih 42 godine za naš klub je brinulo 11 Predsednika kluba , 1 Direktor kluba , 9 Sekretara kluba , 11 Trenera , 15 zapisničara i merioca vremena i 11 medicinskih radnika ( doktora i medicinskog osoblja ).

Imali smo mnogo organizacionih problema. Ulaskom u Savezni rang takmičenja sve utakmice i treninge smo održavali van Futoga jer nismo imali dvoranu. Igrali smo utakmice i trenirali u Novom Sadu – hala SPENS , Kaću i Magliću.

1995/1996 menjamo ime u “Metalac-Milan Vidak” i u tom periodu smo najviše napredovali u takmičenju.Klub je preuzele fabrika “Milan Vidak” bez kojeg se naš Futog i sport nije mogao zamisliti. Godine 1996. Smo odigrali prvu međunarodnu utakmicu protiv ekipe RK “HORT” ( Budimpešta ) u  Mađarskoj . Te iste godine u Bečeju smo odigrali utakmicu protiv ekipe RK“POVARDARJE” iz Republike Makedonije. Nastupali smo na turniru 6 ekipa u Grčkoj.

Kada je naše mesto Futog ,  dobilo dvoranu “Dom sportova”       29. Novembra 2006. godine odigrali smo utakmicu u Futogu. Treba naglasiti da za ovo vreme rada kluba da smo nastupali u mnogim mestima i takmičili se protiv ekipa koje su imale veću tradiciju u rukometu od nas Futožana. Igrali smo protiv ekipa i u gradovima Novom Sadu , Bačkoj Palanci , Vrbasu , Crvenki , Prištini , Bujanovcu , Beranu , Gnjilanu , Beogradu , Nikšiću , Negotinu , Novom Pazaru , Leskovcu , Nišu , Smederevu , Pljevlju , Valjevu , Subotici i okolnim mestima. Nismo se obrukali i dostojno smo se nosili sa ovim klubovima.

Od 2007. klub nosi naziv “Metalac-ASCO Vidak” gde nam je glavni sponzor bila Grčka firma , i za vreme sponzorstva osvojili smo prvo mesto i igrali jednu godinu u “Prvoj ligi Srbije”. Nažalost ta saradnja je u ovim teškim finansijskim uslovima prekinuta , tako da nam je posle 40 godina rada ovog kluba pretilo gašenje rukometa u Futogu.

Od 2009. godine klub je uz velike finansilske teškoće i nesebično zalaganje prijatelja kluba a naročito igrača , uspeva da održi kontinuitet u takmičenju sa manjim ili većim uspehom ali uvek sa željom ka boljim rezultatima nego u prthodnoj sezoni.

Usvajanjem novog Zakona o sportu 2011. godine rukovodstvo kluba donosi odluku da se ime kluba promeni u Rukometni klub “Metalac” i od 01.03.2012. klub je preregistrovan pod nazivom Rukometni klub “Metalac” te je tako nastavio svoju prvobitu zamisao prilikom osnivanja daleke 1971. godine.

U Januaru 2013. godine u klubu su se angažovali i izabrali novog predsednika kluba i rukovodstvo koje danas vodi klub.

U istorijatu kluba nismo spominjali imena firmi i privatnih preduzeća kao i ljudi koji su nesebično pomagali ovaj klub.

Uzeli smo sebi obavezu da izradimo knjigu ili brošuru Rukometnog kluba1971.-2011. gde će biti svi koji su dali doprinos da ovaj klub postoji 40 godina.

Nismo spomenuli naše igrače koji su prošli sve rangove takmičenja i ostvarili ovakav uspeh rukometaša Futoga.

Kroz ovaj klub je aktivno prošlo oko 300 aktivista  i igrača koji su dali veliki doprinos da ovaj klub radi i živi do danas. U klubu radi škola rukometa koja broji oko 50 dečaka koji su nastupali u kadetskoj I pionirskoj ligi. Sa njima rade profesori i magistar rukometa tako da ova ekipa ima budućnost za dalje napredovanje. Treba naglasiti da je iz našeg kluba veliki broj igrača stekao punu afirmaciju i nastupaju u Super ligi njih oko 20.

Ovi naši igrači nisu samo bili rukometaši , mnogi od njih su završili fakultete tako da imamo u ekipi inžinjera , pravnika , ekonomista , profesora , magistre , umetnika , studente I đake.

Svima Vama koji ste “zaljubljenici” u sport  zahvaljujemo što nam pomožete , a mi Vama obećavamo da vas nećemo izneveriti i obrukati da ćemo dostojno predstavljati naše mesto ,  vaš i naš rukometni klub .

Futog 2013. godine.